“Tot 3.000 IS-jihadisten zouden kunnen terugkeren naar Europa”

De aanslag in Barcelona wakkert de angst in Europa weer aan voor IS-strijders die willen terugkeren. Het zou gaan om 1.200 tot 3.000 Europeanen, die hebben gevochten voor terreurgroep Islamitische Staat.

Dat staat in een rapport van het Radicalization awareness network (RAN), opgericht door de Europese Commissie. Volgens de deskundigen hebben er ruim 42.000 buitenlandse terroristen gevochten voor IS. 15 tot 20 procent daarvan is gedood in de strijd en dus 1.200 tot 3.000 zouden terugkeren naar Europa. 30 procent van de vertrokken jihadisten zou al terug zijn. Slechts een deel daarvan is bekend bij autoriteiten.

Van de 5.000 Europese strijders komen de meesten uit België, Frankrijk en Duitsland. Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk kennen dan weer het hoogste percentage terugkomers. Vooral als het kalifaat instort zullen veel jihadisten willen terugkeren.

In het rapport worden twee groepen terugkomers omschreven: de eerste groep, vooral mannen, is naar Syrië vertrokken uit humanitaire redenen of om te vechten tegen het regime. Een tweede groep vertrok om ideologische redenen. Het is die laatste groep die zo gevaarlijk is en mogelijk aanslagen wil plegen. De deskundigen adviseren landen om zich goed voor te bereiden en direct een risico-analyse te maken.

Bron(nen):   HLN