Regeerakkoord in de Tweede Kamer

Op weg naar het derde kabinet van premier Mark Rutte is een belangrijke fase afgerond. Het regeerakkoord van de beoogde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is dinsdag naar de Tweede Kamer gegaan en daarmee officieel openbaar.

Informateur Gerrit Zalm, die de afgelopen maanden de onderhandelingen over een nieuw kabinet leidde, overhandigde de plannen voor de komende jaren aan Kamervoorzitter Khadija Arib in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. De Kamer wil zich donderdag in een debat over de plannen buigen.

Het regeerakkoord ligt er 209 dagen na de verkiezingen. ,,De lange duur van de formatie is opmerkelijk, gerekend vanaf de verkiezingen de langste uit de geschiedenis'', erkende Zalm. Hij wees erop dat het om vier partijen ging met nogal verschillende achtergronden en overtuigingen, wat de onderhandelingen veel complexer maakte dan tussen twee of drie.

Zalm en Arib betreurden dat er de afgelopen tijd veel uit de onderhandelingen is gelekt. ,,Het ging even goed fout'' bij een bepaalde onthulling, aldus Zalm. De laatste tijd was het geen ,,lekken'' meer, maar ,,sproeien''. Volgens Arib is er nog nooit zoveel gelekt uit een regeerakkoord.