Directeur Stedelijk Museum Amsterdam stapt op

Artistiek directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam stapt op. Dat bevestigen ingewijden na een bericht hierover in Het Financieele Dagblad. Haar vertrek wordt naar verwachting dinsdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Het besluit zou maandagavond zijn genomen tijdens een vergadering van de raad van toezicht van het Stedelijk.

Ruf lag onder vuur nadat NRC Handelsblad vorige week meldde dat ze behalve artistiek directeur bij het Stedelijk ook eigenaar is van een eigen kunstadviesbureau, waardoor mogelijk sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. De directeur heeft hier volgens de krant in het jaarverslag van 2016 geen melding van gedaan.

De Duitse Ruf (1960) werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de top honderd. Voor de Kunsthalle Zürich nam ze het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingstraject.