Britse topwetenschapper blijkt internetpedo die tientallen kinderen misbruikte

In Groot-Brittannië is een groot misbruikschandaal aan het licht gekomen. Een jonge wetenschapper heeft jarenlang via internet tientallen volwassenen en kinderen seksueel misbruikt. Hij wordt verdacht van 187 misdrijven. Het gaat om de veelbelovende wetenschapper Matthew Falder. De 28-jarige Brit studeerde vorig jaar af als geofysicus aan het gerenommeerde Cambridge. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan door als promovendus aan de slag te gaan aan de eveneens hoog aangeschreven universiteit van Birmingham.

Op internetsites als Gumtree ging hij schuil onder de naam '666devil' en 'evilmind'. Volgens het Openbaar Ministerie opereerde de man op uiterst manipulatieve wijze. Zo bood hij eerst zijn veelal minderjarige slachtoffers geld om naaktfoto's te sturen of seksuele handelingen te verrichten. Daarna dreigde hij het beeldmateriaal te verspreiden als ze niet nog meer materiaal aanleverden. Falder deed zich daarbij vaak voor als vrouwelijke artiest.

De officier van justitie stelt dat Falder "zichtbaar genoot van het jarenlang vernederen van zijn slachtoffers, en van de overduidelijke schadelijke impact die zijn misdrijven hadden op de slachtoffers."

Het misbruik kwam aan het licht tijdens een grootschalig onderzoek van het Britse National Crime Agency (NCA), dat zich richt op 'hurtcore', pornografie die gepaard gaat met verkrachting, seksueel geweld en andere activiteiten zonder wederzijdse toestemming. De universiteiten van Cambridge en Birmingham reageren geschokt. Falder is op staande voet ontslagen.

Bron(nen):   AD