Schokkend: Nederlanders gaan steeds méér vlees eten

Het lijkt er op dat we vooral veel práten over hoe slecht vlees eten is voor het klimaat en natuurlijk de dieren zelf, maar dat we niet echt in actie komen. Nederlanders zijn namelijk meer vlees gaan eten, niet minder.

De gemiddelde Nederlander at in 2015 nog 75,4 kilo vlees, in 2016 liep dat op tot 77 kilo (inclusief botten). Dat is bijna anderhalve kilo per week oftewel twee normale hamburgers van Albert Heijn per dag. Je kunt dus kennelijk de hele stad vullen met veganistische eettentjes, hele schappen vol leggen met goede vleesvervangers en dan nog helpt het geen zier.

Bijna de helft van al het geconsumeerde vlees is afkomstig van varkens, een derde is kip en rundvlees is goed voor een vijfde. Ter informatie: varkens zijn net zo slim als peuters. Ze kunnen computerspelletjes spelen, begrijpen zichzelf in de spiegel en hebben hun eigen taal.

Tussen 2010 en 2015 zijn we overigens wel minder vlees gaan eten, maar die trend zet dus niet door, blijkt uit onderzoek van stichting Wakker Dier. “De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.”

Vorig jaar aten we 46 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert. “De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Per jaar gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens, 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens”, aldus Wakker Dier.

Mocht je nu echt denken dat je niet zonder vlees kan, probeer het dan in ieder geval een paar keer per week te laten staan. Je zult merken dat je niet zoveel mist.

 

Bron(nen):   Metro