Pechtold wil snel resultaat proef met legale wiet

D66-leider Alexander Pechtold wil volgend najaar al resultaten zien van het kabinetsbeleid en in het bijzonder van de proef met cannabis die onder het toeziend oog van de overheid wordt geteeld. ,,Ik wil dan wel eens bij één van die gemeentes kijken die een proef met wietteelt gaan uitvoeren'', zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Dat die proef er komt, heeft Pechtold aangenaam verrast. Hij spreekt van een doorbraak. ,,Dat dat zou lukken met deze drie partijen, ik geloof niet dat iemand dat bedacht had. Ik voorop, want laat ik dan nu maar eerlijk zeggen: ik dacht, dat lukt nooit''.

Door cannabis legaal te laten telen wil het nieuwe kabinet criminelen de wind uit de zeilen nemen. Coffeeshops krijgen zo voor het eerst een wettelijk toegestane manier om hun zaak te bevoorraden.

In het interview gaat Pechtold ook in op het burgemeesterschap van Amsterdam. Hij bevestigt dat de naam van Femke Halsema (GroenLinks) wordt genoemd als kandidaat om de overleden Eberhard van der Laan op te volgen. Wat hem betreft is dat een goed idee. ,,Een vrouw zou denk ik voor de hoofdstad eens goed zijn'', aldus Pechtold.