‘Links’ alternatief voor regeerakkoord

De drie linkse oppositiepartijen in Den Haag presenteren dinsdag een alternatief plan voor het regeerakkoord van Rutte III. GroenLinks, SP en de PvdA stellen onder meer voor de verhoging van het lage btw-tarief te schrappen, en dat te betalen door de winstbelasting voor multinationals niet te verlagen.

Onder de leus 'Mensen boven multinationals' komen de drie partijen met zes alternatieven voor de plannen van het nieuwe kabinet. Naast het in stand houden van het lage btw-tarief willen ze betere betaling voor onder meer agenten, docenten en militairen, gefinancierd met een extra belasting op banken.

Ook herhalen ze hun pleidooi voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg, iets waar ze tijdens de verkiezingscampagne al voor pleitten. Dit zou betaald moeten worden door de voorgenomen hervorming van de inkomstenbelasting - waarbij er nog maar twee schijven zouden overblijven in plaats van de huidige vier - te schrappen.

Met hun eigen plannen willen de partijen laten zien ,,dat andere keuzes echt mogelijk zijn'', zeggen partijleiders Jesse Klaver (GL), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA).

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over het regeerakkoord van Rutte III.