Soldaten nemen staatszender Zimbabwe over

Soldaten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de Zimbabwaanse staatszender ZBC overgenomen, melden personeelsleden en een mensenrechtenactivist. De actie voedt speculaties over een coup tegen de 93-jarige president Robert Mugabe.

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe beschuldigde generaal Constantino Chiwenga eerder op de avond van landverraad, nadat het leger op meerdere plaatsen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare legertrucks op strategische plaatsen had neergezet.

Onduidelijk is nog altijd of het leger bezig is met de voorbereidingen op een staatsgreep of dat het slechts om spierballenvertoon van de strijdkrachten gaat. De aanwezigheid van de trucks en van soldaten in de straten van Harare leidde wel tot speculatie over de plannen van de militairen. Het bleef dinsdag echter rustig in de hoofdstad. De Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika ontkende geruchten over een mogelijke staatsgreep. ,,Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. ,,Dit zijn maar berichten op sociale media."

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.