Facebookbaas ongeschonden door hoorzitting

WASHINGTON (ANP) - Facebook-topman Mark Zuckerberg is redelijk ongeschonden door de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gekomen. Zuckerberg bood zijn excuses aan voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Ook gaf hij toe dat het platform te weinig heeft gedaan tegen nepnieuws.

Bijna vijf uur lang beantwoordde de baas van Facebook vragen van senatoren. Sommige vragen leverden nieuwe inzichten op. Zo vertelde Zuckerberg dat Facebook alle gegevens van ex-gebruikers verwijdert, dat het tienduizenden nepaccounts heeft verwijderd en dat het bedrijf contact heeft gehad met Robert Mueller, de speciale aanklager die Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt.

Maar een deel van de senatoren liet met hun vragen vooral zien dat ze weinig kennis van zaken hadden. Een senator vroeg: ,,Hoe houdt u een businessmodel in stand waarbij gebruikers niet voor uw dienst betalen?'' Waarop Zuckerberg antwoordde dat advertenties geld opleveren. De senator: ,,Ik begrijp het. Dat is mooi.''

Investeerders waren duidelijk opgelucht over de verloop van het verhoor. Halverwege, toen de Amerikaanse beurzen sloten, was het aandeel van Facebook met 4,5 procent gestegen.

Zuckerberg is woensdag bij een tweede hoorzitting, van het Huis van Afgevaardigden in Washington.