Russen boos om bombardementen van Amerikanen op Syrië

Amerika, Engeland en Frankrijk hebben drie doelen aangevallen in Syrië die te maken hebben met het Syrische chemische wapenprogramma, zo heeft de Amerikaanse generaal Dunford bekendgemaakt. Het eerste doel was een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus. Het tweede doel was een wapenopslag ten westen van Homs, waar onder meer het gifgas sarin bewaard werd. Het derde doel was een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel.

Dunford sprak van een ,,one time shot" om de Syrische regering een duidelijke boodschap te geven. Volgens de generaal zijn de doelen zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is. Ook was het de bedoeling om de kans op mogelijke Russische slachtoffers gering te houden.

De aanvallen ,,kunnen niet zonder gevolgen blijven.'' Die waarschuwing heeft de Russische ambassadeur in de VS Anatoli Antonov gegeven. In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin ,,onacceptabel en ontoelaatbaar'' te vinden. Hij zei dat de VS niet het recht hebben andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië. De Amerikaanse president Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van ,,een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet''.