Zelfmoord-terreur als gezinsactiviteit

Op de foto staat het gezin Dita Opriyar. Vorige week gingen ze samen op weg om zichzelf en drie christelijke kerken op te blazen. Binnen 2 dagen bliezen 3 complete gezinnen zich op in Surabaya voor hun heilige doel. Eén meisje van 8 overleefde, de andere 13 gezinsleden, onder wie 8 kinderen, liggen in het lijkenhuis van Sarabaya, want niemand wil opdraaien voor hun begrafenis.

Het meest geschokt zijn in alle drie de gevallen de buren en de directe omgeving. De ene dag spelen de kinderen nog met elkaar, de volgende dag dit. Een christelijke buurvrouw van een van de moord-gezinnen vertelt dat de vrouw des huizen bij haar op kraamvisite was. Niets deed dit vermoeden.

Nu blijkt dat de gezinnen samen in de weekeind bijeen kwamen en jihadfilms keken. En dat ze hoorde bij de extreme moslimbeweging Jamaah Ansharut Daulah.

Het is Islamitische Staat gelukt om van de jihad een gezinszaak te maken, constateert Sidney Jones, een bekende terreurexpert in Indonesië. „Met een rol voor iedereen.” Vrouwen worden als „leeuwinnen” neergezet en hun kinderen als „welpen”.

Zowel The Times als NRC spraken met buren van de gezinnen. En allemaal zeggen ze hetzelfde: gewone mensen, beetje teruggetrokken, maar niets bijzonders. En juist dat maakt het onbegrijpelijk en griezelig

Bron(nen):   Times  NRC