‘s ochtends yoga, ‘s avonds coke: maak kennis met de agenda-hedonist

Drugs gebruikende millennials, het zijn geen losse, vrije mensen die graag de bloemetjes buiten zetten, maar neurotische planners, die een hoekje van hun volle agenda hebben ingeruimd om de teugels te laten vieren. In Vrij Nederland vertelt drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben over de 'agenda-hedonisten'. "Alles in hun leven willen ze zoveel mogelijk optimaliseren," aldus Nabben tegen het opinieblad. "Ze willen optimaal studeren, optimaal werken, optimaal sporten, optimaal op vakantie, maar ook optimaal feesten en optimaal drugs gebruiken." Nabben onderzoekt al decennia samen met Jellinek het drugsgebruik in Amsterdam. Iedere vier jaar worden 500 feestvierders gevraagd naar hun middelengebruik. Ook zijn er twee keer per jaar gesprekken met 25 insiders uit het nachtleven. 'Yogasnuivers' Wat Nabben opvalt? Dat drugs een gewoon onderdeel zijn geworden van de leefstijl van de jonge stadsbewoner. "Zo praten mensen er ook over, simpelweg als een van de dingen die ze doen." De huidige generatie feestvierders bestaat uit 'agenda-hedonisten'. Drugsgebruik wordt nauwkeurig ingepland tussen sporten, gezond eten en werken door. Korpschef Erik Akerboom noemt ze ook wel 'yogasnuivers': 's ochtends met een groene smoothie naar je yogaklasje, 's avonds aan de coke of ketamine.

Dat zie je ook terug in de soort drugs die worden gebruikt. Zat het feestpubliek vroeger vooral aan de xtc, nu zie je steeds meer coke, ketamine en speed. Typerend voor de huidige generatie, zegt Nabben: die wil wel naar de kloten op vrijdagavond, maar dan wel een beetje beheerst, zonder er te veel voor inleveren. "Alles draait om het optimaliseren van plezier en het minimaliseren van risico’s."

Nabben legt een link tussen het geagendeerd feesten en social media. "Door platforms als Instagram en Facebook zijn jongeren sowieso steeds meer gaan plannen," zegt hij. "Ze zijn veel meer bezig met wat ze allemaal moeten doen, welke versie van zichzelf ze willen laten zien door middel van allerlei activiteiten."

Drugs om te ontspannen De onderzoeker ziet de nadelen: "Het lijkt alsof veel van de twintigers die wij spreken drugs zien als een manier om te ontsnappen aan hun dagelijkse stress. Ze ervaren overal prestatiedruk: ze moeten het goed doen op werk of de studie, gezond leven, sportief zijn, veel vrienden hebben."

Drugs worden gezien als een middel om even los te zijn van alles wat moet. En om even offline te zijn. "Onze panelleden zien drugs ook vaak als een kans om eens even quality time door te brengen met hun vrienden."

Maar Nabben vraagt zich af: "Als je drugs vooral gebruikt om eens echt goed bij te praten met je vrienden, zonder steeds naar je mobiel te kijken of te denken aan de dingen die nog moeten – gaat het dan wel helemaal goed met je?"

Bron(nen):   Vrij Nederland