België is geschokt: rechtse jongerenbeweging blijkt zwaar racistisch

In België is geschokt gereageerd op een uitzending van het journalistieke onderzoeksprogramma Pano over de Vlaams conservatieve jeugdbeweging Schild & Vrienden. De studentengroepering, die verbonden is aan de UGent, blijkt er een geheime, extreemrechtse agenda op na te houden. Het is niet zomaar een studentenvereniging: vier van de acht verkozen jongeren in de officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor kinderen, jongeren en hun organisaties zijn lid van Schild & Vrienden. Bovendien is leider Dries Van Langenhove een behoorlijk bekende mediafiguur in Vlaanderen. Verder is het opmerkelijk hoeveel leden er verbonden zijn aan de grote politieke partijen Vlaams Belang en N-VA. De groep wil die laatste partij ‘van binnenuit verrechtsen' klinkt het in een besloten chatgroep. Wapens en swastika's  Vooral Van Langenhove zelf komt er slecht uit. "Sommige culturen zijn inferieur", schrijft hij bijvoorbeeld. En: "De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn." Ook is er een foto geplaatst van een S&V-lid met wapens die op een zwarte Vlaamse leeuwenvlag liggen. Van Langenhove zelf poseerde afgelopen zomer eveneens met een automatisch vuurwapen. De Facebookgroep van Schild & Vrienden heeft 15.000 leden. De geheime chatgroep staat verder vol met swastika's, antisemitische haatboodschappen en Hitlerverering. Onder een groep dansende joden worden bijvoorbeeld foto’s getoond van nazi's en Hitler voor Auschwitz, onder de kop ‘Jewbusters’. Desgevraagd ontkent Van Langenhove in alle toonaarden. Hij beweert zelfs dat zijn account is gehackt. "Afgrijselijk" De Belgische politiek reageert ondertussen diep geschokt. "Ik heb gisteren afgrijselijke mensonterende zaken gezien. Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA): "Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur... Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby's. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt "dat dit niet zonder gevolgen mag blijven". Haar Open Vld-collega Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn. "Fascisme dringt door tot in het hart van de universiteit en de jeugdraad. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn", tweet ze.

Bron(nen):   De Standaard  De Morgen  HLN