Deze landen in de EU hebben de meeste politieagenten

In de afgelopen jaren is het aantal politieagenten door de hele Europese Unie afgenomen. In 2016 hadden EU-landen samen 1,62 miljoen agenten in dienst. Dat is 3,4 procent minder dan in 2009.

Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat waren er in meetjaar 2016 gemiddeld 318 agenten per 100.000 inwoners, maar de verschillen tussen de lidstaten zijn groot. Zo is in onderstaande infographic te zien dat Cyprus de hoogste dichtheid heeft van politiepersoneel met 572 agenten per 100.000 inwoners. Hongarije bungelt onderaan met 90 per 100.000.

Nederland zit net iets onder het EU-gemiddelde met 299 per 100.000. Dat is behoorlijk veel minder dan landen als België, Frankrijk en Spanje, maar net iets meer dan Duitsland en een stuk meer dan de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

De verklaring ligt vermoedelijk in enerzijds de omvang van de overheid: die is groot in landen als Malta en Griekenland en klein in het Verenigd Koninkrijk. Anderzijds speelt waarschijnlijk de veiligheid van een land een rol. De Scandinavische landen zijn relatief veilig. Volgens het World Economic Forum is Finland zelfs het veiligste land ter wereld. Zweden, Noorwegen en Denemarken volgen niet veel later, zo is te zien in de tabel onderaan.

Infographic: The EU's Most Heavily Policed Countries  | Statista

Bron(nen):   Statista  The Telegraph