Terreurdaad in Frankrijk: geradicaliseerde gevangene steekt twee cipiers

Een vermoedelijk geradicaliseerde moslim heeft dinsdag twee cipiers van een extra beveiligde gevangenis in Frankrijk neergestoken. De twee gevangenisbewaarders raakten zwaargewond, melden de autoriteiten die spreken van een terroristisch incident.

De dader is de 27-jarige Michael Chiolo, die een jarenlange gevangenisstraf uitzit vanwege gewapende overval, ontvoering en moord. Hij kreeg dinsdagochtend bezoek van zijn vriendin die vermoedelijk een keukenmes mee naar binnen had gesmokkeld. Chiolo stak de bewakers neer en sloot zichzelf met zijn partner urenlang op in de bezoekruimte van de gevangenis in Normandië.

Na ongeveer tien uur viel een speciale politie-eenheid de ruimte binnen en schoot Chiolo en de vrouw neer. Zij overleed aan haar verwondingen. Naar verluidt is Chiolo in de gevangenis geradicaliseerd. Hij zou tijdens de steekpartij Allahu akbar hebben geroepen en hebben gedreigd met een bomgordel, die achteraf nep bleek.

,,Er bestaat geen twijfel over de terroristische aard van deze aanval'', zei minister van Justitie Nicole Belloubet tegen verslaggevers. Het OM in Frankrijk liet op basis van meerdere getuigen weten dat Chiolo wraak wilde nemen voor de dood van terrorist Cheriff Chekatt. Hij doodde in december meerdere mensen in Straatsburg en werd na een klopjacht door de politie zelf gedood.