‘Mogelijk weet Jasper S. niets meer van moord op Vaatstra’

Volgens vrienden en bekenden lijdt Jasper S. aan een psychische stoornis. De 45-jarige boer die ervan verdacht wordt Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord kampt met een zogenoemde 'dissociatieve stoornis', waardoor hij soms niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen zijn. De aandoening kan gepaard gaan met geheugenverlies, meldt het AD. Emeritus-hoogleraar psychotraumatologie Onno van der Hart is dé expert op dat gebied. Hoewel hij op dit geval niet kan ingaan, zegt hij dat dergelijke stoornissen meestal ontstaan na het beleven van een traumatische gebeurtenis. 'De ervaring is zo heftig dat men knapt: de persoonlijkheid valt in delen uiteen. Het kan voorkomen dat de persoonlijkheid die het dagelijks leven leidt, niets afweet van het trauma.' Die herinnering kan wel weer terugkeren, stelt Van der Hart: 'Als iemand later in een omstandigheid komt die lijkt op het trauma, kan de andere persoonlijkheid weer geactiveerd worden. Om een trauma te ervaren, hoef je niet per se het slachtoffer te zijn.'

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. wtf

  Kortom, de ideaal geslachtofferde burger. Gezien alle dramatische feiten en getuigenissen van de afgelopen 13 jaar, is nu toch wel voor een erg simplistische oplossing gekozen. Ik geloof er in ieder geval helemaal niets van

  • Templein

   Onno van der Hart is een integere deskundige. Natuurlijk moet je goed onderzoeken of er inderdaad sprake kan zijn van een dissociatieve stoornis. Maar als die er is, dan dient daar goed aandacht aan besteed te worden. Het gaat hier niet om slachtoffer of moordenaar, maar om waarheidsvinding en lessen trekken.

   (in antwoord op wtf)
 2. Heldoppantoffels

  Het klinkt wel wat bijzonder, maar als dit waar is dan zal er vast een milde straf uitkomen. Dat doet dan weinig voor het rechtvaardigheidsgevoel van de nabestaanden.

 3. physing

  Als het inderdaad DIS is, zijn Marianne Vaatstra en Jasper S beiden slachtoffer van zowel degene die het trauma van Jasper S heeft veroorzaakt als het (overheids-) systeem dat gefaald heeft hem te helpen.

  Afijn, nu slechts speculatie.

 4. Pietje_Precies

  precies, laten we zo snel mogelijk de dader ook als slachtoffer duiden. Arme man hij kon niet anders.

Reacties niet toegestaan