Von der Leyen zoekt steun EU-parlement

Het Europees Parlement stemt over twee weken over de voordracht van de Duitse minister Ursula von der Leyen om de Europese Commissie te gaan leiden. Zij is woensdag in het parlement in Straatsburg voor ontmoetingen met leden van haar eigen christendemocratische EVP en andere politici.

Von der Leyen heeft de absolute meerderheid van de Europarlementariërs nodig om de post te krijgen. Niet iedereen binnen de EVP is volgens ingewijden overtuigd van haar geschiktheid. De liberale Renew-fractie kan in principe instemmen met de deal over de verdeling van topbanen. Von der Leyen komt in de avond langs. "We gaan haar kwaliteiten en voornemens aandachtig bekijken", zei voorzitter Dacian Cioloș.

Bij de sociaaldemocraten heerst veel scepsis. De fractie gaat eerst intern vergaderen en zal Von der Leyen later haar visie op de toekomst laten ontvouwen. "Ze moet ons overtuigen. Momenteel staan we negatief tegenover haar voordracht", aldus een woordvoerder.

Op de steun van de Groenen hoeft de Duitse niet te rekenen. Het is afwachten of ze op dinsdag 16 juli groen licht krijgt. Ze krijgt dan eerst de gelegenheid zich in het parlement in Straatsburg officieel te presenteren, waarna de fractieleiders zullen reageren. Daarna volgt de stemming.