‘Drugscriminelen gaan opruimen rommel betalen’

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) wil dat in plaats van de belastingbetaler, drugscriminelen voortaan gaan opdraaien voor de kosten die worden gemaakt bij het opruimen van drugsrommel. Daarvoor pleit de bewindsman in een interview met De Telegraaf.

Het afval ontstaat bijvoorbeeld bij de ontmanteling van xtc-laboratoria en hennepkwekerijen. Ook wordt wat Grapperhaus betreft het bezit en vervoer van bepaalde chemicaliën die als grondstof dienen voor harddrugs strafbaar.

Ook op criminelen die havens en vliegvelden binnendringen zal extra worden gelet. Het gaat om mensen van drugsbendes die bijvoorbeeld op Schiphol en de Rotterdamse havens ladingen komen halen of brengen. Als ze nu gepakt worden kunnen ze alleen een boete krijgen. Hun aanwezigheid op de terreinen wordt voortaan strafbaar, met een maximumstraf van twee jaar cel.

Grapperhaus wil het aantal festivals in Nederland verlagen om festivalgangers beter te kunnen controleren op bezit van harddrugs. "We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien. Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten?"