Huis VS veroordeelt racistische aanvallen Trump

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming president Donald Trump veroordeeld voor zijn verbale aanvallen tegen vier vrouwelijke congresleden van de Democraten. De stemming is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor Trump.

Vier Republikeinen en één onafhankelijk congreslid stemden mee met alle Democraten in de veroordeling van de 'tweetstorm' van Trump. Die had afgelopen zondag gezegd dat de vier vrouwen "beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen en zich daar inzetten voor de mislukte en door misdaad geplaagde plaatsen."

Een dag later had de president zijn opmerkingen nog een keer herhaald. Ook liet hij weten absoluut niet racistisch te zijn.

"Deze uitspraken van het Witte Huis zijn schandelijk en walgelijk en ze zijn racistisch", zei voorzitter Nancy Pelosi, de leider van de Democraten. Met de aangenomen resolutie veroordeelde het Huis de "racistische opmerkingen van Trump die angst en haat voor nieuwe Amerikanen en gekleurde mensen legitimeren en versterken."

De opmerkingen van Pelosi zorgden voor een twee uur durend debat in het Huis, nadat Republikeinen hadden gezegd dat ze te ver was gegaan en de debatregels van het Huis had geschonden.

Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis, had zijn partijgenoten opgeroepen tegen de resolutie te stemmen omdat die politiek gemotiveerd was. "Het is allemaal politiek", zei hij.