Volgend jaar mag je zonder handen file rijden

Zelfrijdende auto's worden steeds normaler. Toch is het nog altijd verplicht om continu de handen aan het stuur te houden. Vanaf volgend jaar hoeft dat waarschijnlijk niet meer.

Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Verkeer gezegd tegen tijdschrift Auto Motor und Sport. "Op dit moment worden op internationaal niveau de eisen voor de veilige werking van automatische rijstrookbewaking opgesteld‘’, aldus de woordvoerder.

"Dit systeem zal voorlopig vooral in de file gebruikt worden en na activering de manoeuvres van het voertuig, de bewaking van de omgeving, de veilige reactie op verkeerssituaties en de interactie met andere verkeersdeelnemers overnemen. Gelijktijdig kan de automobilist de handen van het stuur houden. Hij moet echter te allen tijde in de gelegenheid zijn om weer de volledige en veilige controle over het voertuig over te nemen, zodra het systeem dat vereist. Het realiseren van dit eerste, internationaal geharmoniseerde voorschrift voor automatische rij-functies wordt in maart 2020 verwacht.‘’

Zelfrijdende auto's zullen eerst op de snelweg volledig zelfstandig mogen rijden. Het zal nog enkele jaren duren voor ze ook in het stadsverkeer zonder bestuurder kunnen.

Bron(nen):   AD