Gesjoemel, zelfverrijking en erger bij Amarantis

Bij de ondergang van de onderwijsmoloch Amarantis zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs. Dit staat in het nog vertrouwelijke conceptrapport over de val van Amarantis dat in het bezit is van de Volkskrant. Het lijkt erop dat de directieleden en adviseurs van Amarantis per persoon twee lease-auto's van de zaak hadden, naast hun vaste ov-kaart en taxivergoedingen. Het hoofd huisvesting zou zijn woning in Oost-Nederland hebben laten opknappen door aannemers die ook voor Amarantis werkten. Voormalige bestuursvoorzitter van Amarantis, Bert Molenkamp, kocht van een van de roc's een pand en verkocht dat vlak nadat hij in 2011 was opgestapt. Een ander werd jarenlang betaald zonder iets te doen. Meer details in de Volkskrant.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Onderwijs, was dat niet ‘het goede voorbeeld geven’?

 2. Jannie Ooms

  Lang leve de privatisering!

 3. Peter

  Wat kunnen we eraan doen dat dit soort mensen nou eens echt vervolgd wordt? Goed dat dit uitgezocht is, maar welke consequenties heeft dit voor betrokkenen? Want ik neem aan dat de meerderheid van de NL bevolking wil dat deze mensen hun onterechte verdiensten terugbetalen, dat op zijn minst!

 4. Meharis

  Zolang instellingen, scholen, gemeentes e.d. zelf hun boekhoudregels mogen bepalen en de verslaglegging elk jaar weer anders mogen indelen, zodat feitelijk geen vergelijking met voorgaande jaren mogelijk is, hebben ze alle ruimte om met miljoenen te schuiven of die te laten “verdampen”. Een personeelsstop? Dan huren we medewerkers in via een uitzendbureau, want die kosten komen niet bij de post personeelslasten terecht. Externe adviseurs worden doorgaans standaard in de bouwbudgetten versleuteld. En ga zo maar door. Budgetschuiven is voor bestuurders welhaast een secondaire arbeidsvoorwaarde geworden. Zelfs geen accountantsbureau dat achter die verborgen bedragen een vinger kan krijgen. En wat zal het? ‘t Is toch maar belastinggeld. Daar haalt onze overheid gewoon wat meer van op bij burgers en bedrijfsleven. Economie en koopkracht doen er niet meer toe in bestuurlijk Nederland.

Reacties niet toegestaan