Gloednieuw ministerie pand van de toekomst? De glazen springen er spontaan uit

Het gloednieuwe megaministerie aan de Rijnstraat in Den Haag moest het pand van de toekomst worden. Klinkt mooi, maar het is oppassen geblazen: de ramen springen er spontaan uit.

Het vallende glas heeft nog niet tot gewonden geleid, maar de drukke doorgang richting het centrum van de stad moet wel op slot als het hard waait. Dat gebeurde bijvoorbeeld afgelopen zaterdag bij windkracht 7. Duizenden winkelende mensen moesten een stuk omlopen. Dat kost de winkeliers in de straat veel klanten.

Het prestigieuze pand dreigt een debacle te worden. Eind 2017 was de 267 miljoen euro kostende verbouwing van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat klaar. Sindsdien is er niets dan ellende. Ambtenaren klaagden over slecht zittende designstoelen, een tekort aan werkplekken en een 'akelige sfeer'. Al snel moesten schilders de zwarte muren wit verven. Ook raakten twee ambtenaren gewond nadat ze van een onveilige designtrap vielen. Verder geldt er een verbod op het stapelen van printpapier, omdat de vloeren niet overal sterk genoeg zijn. Naast de muren, trappen en vloeren blijken nu ook nog de ramen niet goed.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoedbedrijf zal er slecht van slapen. Net als de Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon die het ministerie ontwierp. Ze maakte ook tekeningen voor de grootschalige renovatie van het Binnenhof, maar kreeg daar eveneens veel kritiek op.