Advocaten staken tegen bezuinigingen. €70 per uur is niet genoeg

Samenleving
door anp
maandag, 11 november 2013 om 4:18
welingelichtekringen header 1
Door het hele land leggen advocaten maandag het werk neer, uit protest tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Bij diverse rechtbanken vinden manifestaties plaats.
Rond elf uur maandagmorgen verzamelt zich in Amsterdam-Zuid een naar verwachting grote groep raadslieden, die in toga naar het gerechtsgebouw zal optrekken om bij de hoofdingang van het gebouw een protestgeluid te laten horen.
De advocaten ageren onder meer tegen de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten schat dat circa 300 strafadvocaten aan de landelijk staking meedoen. Ook asiel- en sociaal advocaten staken mee.
De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. De orde heeft sinds het bekend worden van de plannen van Teeven daartegen bezwaar gemaakt. Ook de rechtspraak heeft begrip voor het ongenoegen van de advocaten.
Het is nog niet bekend of de staking grote gevolgen zal hebben voor de gang van zaken op de diverse rechtbanken. Er zijn zaken die op voorhand zijn verdaagd, maar er zijn ook zaken waarvan vaststaat dat zij maandag gewoon doorgaan, mét advocaten.