Afrikaanse dictators moeten hun exorbitante fortuin verantwoorden

Samenleving
zaterdag, 25 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hun onrechtmatig verkregen fortuin komt uit de armste landen van Afrika, maar de Afrikaanse elite leefde in extreme weelde in Parijs. Zoals playboy Teodorin Obiang, wiens elf Ferraris, Porsches en Maseratis (zie foto) onlangs door de Franse politie in beslag werden genomen. In een van de duurste straten van Parijs, staat een vijf-verdiepingen hoog herenhuis met een wellnesruimte, kapsalon, badkamers met gouden en met juwelen ingelegde kranen en een balkon met uitzicht op de Arc de Triomphe. Buurtbewoners wisten altijd wanneer de 41-jarige bewoner, playboy Teodorin Obiang, de oudste zoon van de autocratische president van Equatoriaal-Guinea, naar huis kwam. Dagen voor hij met zijn privéjet landde in Parijs arriveerden vrachtwagens met een zee aan bloemen en de duurste wijnen.
Het grootste toonbeeld van extreme weelde was een vloot van luxueuze omgebouwde sportwagens. Die stonden geparkeerd in de garages van het gebouw of op de geplaveide binnenplaats. Eind september werden tijdens een razzia van de Franse politie elf luxewagens weggesleept. Het eerste in een Frans gerechtelijk onderzoek naar grootschalige corruptie en verduistering van overheidsgeld. Drie Afrikaanse staatshoofden en hun familie worden door justitie doorgelicht of ze overheidsgeld verduisterd hebben om er in Frankrijk vastgoed mee te kopen, zoals villa’s aan de Riviera, luxeappartementen in Parijs, een vloot van tientallen luxewagens en bijbehorende bankrekeningen.
Naast playboy Teodorin Obiang worden beschuldigd: de familie van de voormalige president van Gabon, Omar Bongo, en de huidige leider, diens zoon Ali Bongo, evenals president Denis Sassou Nguesso van Congo-Brazzaville en zijn familie. Allen worden er van beschuldigd onrechtmatig luxegoederen en vastgoed te bezitten in Frankrijk. Al die bezittingen samen zouden 160 miljoen euro waard zijn.
De rechterlijke activiteiten zijn deels te danken aan het boek The Scandal of the Ill-Gotten Gains (het schandaal van de onrechtmatig verkregen fortuin) van onderzoeksjournalisten Thomas Hofnung en Xavier Harel, dat voor een schokgolf in het Franse establishment zorgde.
Frankrijk is niet het enige land waar justitie in actie komt. In de VS tracht een rechtbank de bezittingen van Obiang junior op Amerikaans grondgebied, ter waarde van 53 miljoen euro, in beslag te nemen. Ook in Spanje wordt een onderzoek gestart naar Obiangs bezittingen.
Voor nog meer fascinerende details: dewereldmoregen
Bron(nen): De Wereld Morgen