Akkoord over bestand Oekraïne

Samenleving
door anp
donderdag, 12 februari 2015 om 10:15
akkoord over bestand oekraine1423733285
De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend. De Franse president François Hollande bevestigde dat er ,,globale overeenstemming'' over een staakt-het-vuren en een regeling voor het conflict in Oost-Oekraïne is.
Het bestand, dat zondag moet ingaan, is onderdeel van een akkoord dat werd bereikt na meer dan veertien uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De pro-Russische separatisten hielden de totstandkoming van de overeenkomst donderdagochtend aanvankelijk tegen, aldus het Russische persbureau Tass. Zij wilden dat het Oekraïense leger zich terugtrok uit de strategisch belangrijke stad Debaltseve. Daar zou het leger omsingeld zijn door strijders van de separatisten.
Volgens Poetin is er ook overeenstemming over de terugtrekking van de zware artillerie uit het oosten van Oekraïne. De Oekraïense regering zou hebben ingestemd met wijzigingen van de grondwet die de bevolking van Oost-Oekraïne meer rechten moet geven.