Amerikaanse transgenders worden aan een baan geholpen

Samenleving
zaterdag, 08 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe vind je een baan als je transseksueel bent en middenin de transformatie van man naar vrouw zit? In de VS heb je daar een speciaal volledig gesubsidieerd trainingsprogramma voor. Tijdens de cursus van 1 maand, leren de deelnemers allerlei vaardigheden die hun moeten helpen bij het vinden van een baan. Dat gaat van 'hoe maak je een cv?', 'hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek?' tot omgaan met conflicten en agressiebeheersing.
Uit onderzoek is gebleken dat transgenders vaak te maken hebben met discriminatie op het werk, voor zover ze al een baan hebben. In veel gevallen maken ze hun opleiding niet af of houden ze hun werk niet lang vol, omdat ze gepest worden. Relatief vaak verdienen ze hun geld noodgedwongen als drugsdealer of in de seksindustrie. Zodra ze beginnen aan een geslachtsverandering gaan ze er qua inkomen fors op achteruit en niet iedereen heeft een sociaal netwerk of voldoende spaargeld om op terug te vallen.
Een enquête onder 6.450 transgenders toonde aan dat 90% te maken heeft met intimidatie of discriminatie op het werk, 15% zei dat ze de school voortijdig verlieten door pesterijen en 26% dat ze een baan kwijt raakten omdat ze transgender zijn. Met een training los je de discriminatie natuurlijk niet op, maar het kan de kandidaten wel op weg helpen en meer zelfvertrouwen geven.
Foto: Stu Rassmussen, de eerste Amerikaanse transgender burgemeester
Bron(nen): Forbes