Bachelet vrijwel zeker weer president Chili

Samenleving
door anp
zondag, 17 november 2013 om 7:09
welingelichtekringen header 1
Michelle Bachelet wordt zeer waarschijnlijk opnieuw president van Chili. Volgens alle peilingen voor de presidentsverkiezingen van zondag ligt de linkse dochter van een generaal ver voor op haar acht rivalen. Bachelet was van 2006 tot 2010 president, het eerste vrouwelijke staatshoofd in de Chileense geschiedenis. De grondwet van het Latijns-Amerikaanse land verbiedt twee achtereenvolgende ambtstermijnen van een president.
Het lijdt weinig twijfel dat de populaire 62-jarige Bachelet was herkozen, als ze zich voor een tweede termijn beschikbaar had kunnen stellen. Zij leidt een linkse coalitie waarin communisten en sociaaldemocraten met christendemocraten samenwerken. Bachelet, die tijdens de militaire dictatuur (1973-1990) in ballingschap in de vroegere DDR woonde en daar een opleiding tot kinderarts volgde, heeft de meeste tegenstand te duchten van een andere generaalsdochter, Evelyn Matthei (60), die de rechtse Onafhankelijke Democratische Unie leidt. De huidige president, Sebastián Piñera, steunt Matthei.
Als zondag geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, volgt op 15 december een tweede ronde. Daarin nemen de twee hoogstgeplaatsten het tegen elkaar op.