Beland je straks in de cel voor appen achter het stuur?

Samenleving
vrijdag, 13 oktober 2017 om 8:19
welingelichtekringen header 1
De verleiding is groot om in de file of voor het stoplicht even de mobiel erbij te pakken. Maar het mag niet en het gaat waarschijnlijk veel strenger bestraft worden.
Reden is de stijging van het aantal verkeersdoden en -ongelukken na een jarenlange daling. Volgens Veilig Verkeer Nederland ((VVN) is bij een kwart van de ongevallen de bestuurder afgeleid door zijn smartphone. Justitie wil daarom telefoongebruik zwaarder straffen. Daarvoor is een wetsvoorstel in de maak waarin het begrip 'roekeloosheid' anders wordt gedefinieerd, schrijft Trouw. Appen tijdens het rijden valt daar dan bijvoorbeeld ook onder. VVN pleit er zelfs voor om smartphonegebruik in de auto net zo streng te bestraffen als dronken rijden dus niet alleen met een boete maar ook met een celstraf.
Het afgelopen jaar gebeurden er bijna 26.000 ongelukken waarbij bergingsbedrijven in actie moesten komen. Dat is ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. Tot die tijd daalde het aantal ongevallen. Ook de ANWB noemt het strenger optreden tegen smartphonegebruik achter het stuur als belangrijk thema om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Bron(nen): AD