Belgische Raad van State schorst lockdown in cultuursector

Samenleving
door anpdinsdag, 28 december 2021 om 18:50
belgische raad van state schorst lockdown in cultuursector1640714205
De Belgische Raad van State heeft "voorlopig geoordeeld" dat de sluiting van de cultuursector om het coronavirus tegen te gaan, buiten proporties is. De lockdown is "disproportioneel en berust niet op adequate motieven", aldus het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst.
Praktisch betekent de uitspraak dat in beginsel onder meer theaters en bioscopen in België dinsdagavond weer open kunnen gaan. De Belgische gezondheidsautoriteit die de coronamaatregelen tot stand brengt, het Overlegcomité, heeft 22 december bepaald dat de cultuursector op slot moet om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden, maar de Raad van State ziet daar geen gegronde onderbouwing voor, aldus Belgische media.
De uitspraak volgt op een klacht van onder anderen een theaterproducent, Mathieu Pinte, die dinsdagavond in de omgeving van Brussel, Oudergem, met een nieuw theaterstuk wilde starten. Volgens de laatste berichten gaat de voorstelling dinsdagavond toch door. Hij betwistte de lockdown en heeft in een korte procedure gelijk gekregen van de raad. Die vindt dat het besluit de cultuursector dicht te gooien, niet wordt onderbouwd met feiten "waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid".
De klagers uit de theaterwereld kregen niet alleen gelijk van de raad, maar hebben bovendien gedaan gekregen dat het oordeel meteen van kracht wordt. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de "uiterst dringende noodzakelijkheid" is de lockdown meteen geschorst. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest, onder meer voor bioscopen en theaters, gericht tegen de culturele lockdown.