'Bezwaar maken tegen verkeersboete loont'

Samenleving
zaterdag, 30 november 2019 om 7:37
hh 401623290
Waarschijnlijk betaalt u de verkeersboete die bij de post zit meteen. Al was het maar vanwege het veel hogere bedrag dat op de bekeuring staat als je te laat betaalt. Maar de kans is behoorlijk dat er een fout is gemaakt.
Op zijn minst ruim 100.000 automobilisten hebben vorig jaar onterecht een verkeersboete gekregen. Het AD komt tot die conclusie op basis van cijfers van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Het gaat om boetes als te hard rijden, handheld bellen achter het stuur en door rood rijden.
In totaal zijn vorig jaar 9,2 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. In ruim 330.000 keer van die gevallen tekenden burgers bezwaar aan. Daarvan zijn nu 318.000 bezwaren beoordeeld, waarvan een derde werd toegekend. Dat betekent dat de boete niet meer hoeft te worden betaald.
Hoogleraar strafprocesrecht Henny Sackers zegt in de krant dat de problemen ontstaan doordat het proces van boetes verwerken geautomatiseerd is, waardoor er een zekere foutmarge kan insluipen. Volgens hem maken juristen daar weer gebruik van.
Een van die juristen die dit soort boetes dagelijks aanvechten, zegt in het AD dat vrijwel iedereen direct betaalt om er gewoon vanaf te zijn. "Maar bezwaar maken loont."