"Bijna een op de tien Amerikanen accepteert neonazistisch gedachtegoed"

Samenleving
door Jeannette Kraswoensdag, 23 augustus 2017 om 8:41
welingelichtekringen header 1
Het neonazistisch gedachtegoed is dieper doorgedrongen in de Amerikaanse samenleving dan je zou denken. Maar liefst 9 procent van de Amerikanen heeft geen probleem met de ideeën van neonazi's of blanke supremacisten. Dat blijkt uit een peiling van Washington Post en ABC News.
Ook blijkt maar net meer dan de helft de reactie van Donald Trump op het racistisch geweld in Charlottesville af te keuren. De media vroegen 1.014 Amerikanen tussen 16 en 20 augustus, dus vlak na de rellen, waarbij een dode viel.
De Amerikaanse president kreeg veel kritiek, omdat hij veel te laat het extreemrechtse geweld veroordeelde, bleef volhouden dat er "aan twee kanten" geweldplegers waren en zei dat er tussen de extreemrechtse demonstranten "heel fijne mensen" zaten.Van de Republikeinen was 62 procent tevreden met de reactie van de president. In totaal zei 9 procent de neonazistische ideologie aanvaardbaar te vinden. 39 procent stelt dat de extreemrechtse alt-right-beweging waar de gewezen topstrateeg Steve Bannon toe behoort er gelijkaardige visies op nahoudt als de neonazi's.
Bron(nen): HLN