Bijna nergens zijn oorlogsvluchtelingen zo welkom als in Nederland

Samenleving
vrijdag, 19 juni 2020 om 12:19
welingelichtekringen header 1
De meesten vinden dat je mensen die op de vlucht slaan voor oorlog of geweld moet opvangen, blijkt uit een rondvraag van Ipsos. In Nederland staat acht op de tien mensen achter dit principe. Alleen in Zweden zijn mensen nog ruimhartiger.
Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op 20 juni. Gemiddeld vindt 72 procent van de mensen in de 26 onderzochte landen dat je oorlogsvluchtelingen onderdak moet bieden. Zweden (81 procent), Nederland (80 procent) en Spanje (79 procent) zijn koploper. Zuid-Korea, Hongarije en Maleisië bungelen onderaan met percentages tussen de 55 en 60 procent.
Het probleem is echter dat bijna zes op de tien mensen twijfelt over de motieven van de vluchtelingen en denkt dat ze komen om economische redenen. Door de coronacrisis zijn mensen bovendien minder gastvrij geworden. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat hun land vanwege het virus minder vluchtelingen moet binnenlaten. In veel Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië en Polen staan mensen wel positiever tegenover de integratie van vluchtelingen dan enkele jaren geleden.
Bron(nen): Ipsos