Brett Kavanaugh beëdigd als opperrechter in VS

Samenleving
door anpzondag, 07 oktober 2018 om 6:00
brett kavanaugh beedigd als opperrechter in vs1538874988
Brett Kavanaugh is enkele uren nadat de Senaat instemde met zijn benoeming, beëdigd als rechter van het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat gebeurde zaterdagavond tijdens een besloten ceremonie in het gerechtsgebouw, tegenover het Capitool waarin de Senaat zetelt.
Het hogerhuis stemde eerder op de dag in met de toetreding van Kavanaugh tot het Hooggerechtshof. De kandidaat-opperrechter, naar voren geschoven door president Donald Trump, raakte in opspraak door beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in zijn middelbareschooltijd.
Een FBI-onderzoek naar de beweringen van Christine Blasey Ford, die Kavanaugh betichtte van aanranding, trok twee van de drie twijfelende Republikeinse senatoren over de streep om diens benoeming goed te keuren. Ook de Democraat Joe Mancin ging akkoord. Hem wacht in West Virginia tijdens de verkiezing van november een zware strijd met zijn Republikeinse rivaal.
Vijftig leden stemden voor, 48 waren tegen. Lisa Murkowski (Alaska), een van de Republikeinse critici, onthield zich. De aanwezigheid van Steve Daines (Montana) was niet nodig. Hij mocht van Trump het huwelijk van zijn dochter voorrang geven omdat de meerderheid daardoor niet in gevaar kwam.
De stemming in de Senaat verliep niet gladjes. Tegenstanders van Kavanaugh protesteerden hevig op de publieke tribune. Vicepresident Mike Pence moest de procedure enkele keren onderbreken om de orde in de zaal te herstellen. Veiligheidsfunctionarissen verwijderden de oproerkraaiers. Ook buiten protesteerden mensen tegen Kavanaughs benoeming. Meer dan honderd mensen zijn gearresteerd, meldde de politie.
De conservatieve Kavanaugh volgt de gematigde Anthony Kennedy op, die eind juli met pensioen ging. Het Hof heeft nu weer negen leden, van wie vijf Republikeinen. Trump juichte het besluit via Twitter toe en feliciteerde de Senaat met de fiattering van een ,,formidabele genomineerde''.