Britse kraamverpleegkundige aangeklaagd voor moord op 7 baby's en 10 keer poging tot moord

Samenleving
vrijdag, 14 oktober 2022 om 10:45
anp 63621814
Groot-Brittannië is in rep en roer over een rechtszaak waarbij de verpleegkundige Lucy Letby wordt aangeklaagd voor het vermoorden van zeven baby's door lucht of insuline in te spuiten op de baby-afdeling van het Countess of Chester Hospital vlakbij Liverpool.
De 32-jarige kraamverpleegkundige was volgens de aanklager een 'constante kwaadaardige aanwezigheid' op de afdeling. Zeven baby's overleden terwijl zij dienst had, tien andere kleintjes konden nog net worden gered door het artsenteam. Letby zegt onschuldig te zijn.
Aanklager Nick Johnson vertelt dat er in 2015 en 2016 een grote toename aan doden en 'catastrofale instortingen' waren op de baby-afdeling van het ziekenhuis in Noord-Engeland. “Babies die stabiel waren, gingen plotseling hard achteruit zonder duidelijke reden”, zei hij in de rechtbank. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat er 'een vergiftiger aan het werk was', aldus Johnson.
De vrouw zou een één dag oude baby – kind A – hebben vermoord, en de volgende dag zijn tweelingzuster – kind B – bijna hebben gedood. Artsen konden het meisje nog net redden. Ze had waarschijnlijk lucht geïnjecteerd gekregen in haar bloedbaan, zeggen experts.
Andere slachtoffers – geïdentificeerd als kind F en kind L – overleefden een moordpoging en werden behandeld voor een gevaarlijk laag bloedsuikerniveau. Ze waren volgens experts waarschijnlijk vergiftigd met insuline. Letby deed volgens de aanklager meerdere moordpogingen bij dezelfde baby's wanneer het haar niet lukte om het kind te doden.