Britse extra besmettelijke virusvariant ook in NL, kabinet stelt vliegverbod in

Samenleving
door anp
zondag, 20 december 2020 om 1:26
britse virusvariant ook in nl kabinet stelt vliegverbod in1608424106
De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat zondag om 06.00 uur in en geldt tot zeker 1 januari.
Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn.
De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het kabinet geadviseerd "eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken".
Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins. Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidwesten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.