Canada wil af van wapendeal met Saudi-Arabië

Samenleving
door anpmaandag, 17 december 2018 om 3:55
canada wil af van wapendeal met saudi arabie1545015376
OTTAWA (ANP) - Canada wil af van het wapencontract met Saudi-Arabië. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zondag in een tv-interview gezegd. Eerder zei Trudeau dat het schrappen van de overeenkomst voor de levering van pantservoertuigen zou leiden tot hoge boetes vanwege contractbreuk. De overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van 13 miljard dollar.
Vorige maand zei Trudeau al dat Canada uitvoervergunningen kon bevriezen als de wapens op verkeerde wijze worden ingezet. Zondag ging hij nog een stap verder.
"Wij zijn bezig met de uitvoervergunningen om te proberen en te zien of er een manier is om deze voertuigen niet meer uit te voeren naar Saudi-Arabië."
Trudeau staat in eigen land onder steeds grotere druk om de deal te schrappen vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi en de betrokkenheid van Saudi-Arabië in de oorlog van Jemen.
,,De moord op een journalist is absoluut onaanvaardbaar en dat is de reden waarom Canada vanaf het allereerste begin antwoorden eiste," aldus Trudeau.