China telt snelste stijging corona-infecties in 21 maanden

Samenleving
door anp
zondag, 26 december 2021 om 7:02
china telt snelste stijging lokale corona infecties in 21 maanden1640498777
De corona-uitbraak in de Chinese stad Xi'an heeft ertoe geleid dat China zaterdag zijn hoogste aantal binnenlandse besmettingen op één dag telde in 21 maanden tijd. De stad met 13 miljoen inwoners, die al vanaf donderdag op slot zit, registreerde zaterdag 155 in eigen land overgedragen gevallen van symptomatische Covid-19. Een dag eerder waren dat er nog 75, bleek zondag uit officiële cijfers.
In heel het land werden 158 binnenlandse besmettingen vastgesteld. Dat is het grootste aantal sinds China begin 2020 zijn nationale corona-uitbraak onder controle wist te krijgen. Het zou niet gaan om infecties met de omikronvariant van het coronavirus. Die variant zou alleen bij enkele buitenlandse reizigers en in het zuiden van China zijn geconstateerd.
In Xi'an zijn nu tussen 9 en 25 december in totaal 485 mensen met een lokaal overgedragen, symptomatische Covid-19-besmetting geteld. Door de lockdown in de stad mogen inwoners nog slechts sporadisch naar buiten.
Wuhan
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus begon voor zover bekend in de Chinese stad Wuhan. China telt echter al heel lang veel minder gevallen dan andere landen. Dat komt deels door het zeer strenge beleid, waarbij onmiddellijk lockdowns worden ingevoerd als er een besmetting in een stad is vastgesteld.
De Chinese autoriteiten zeggen dat ook enkele besmettingen in hoofdstad Beijing zijn terug te leiden tot de uitbraak in Xi'an. In Beijing worden vanaf februari de Olympische Winterspelen gehouden. China wil er daarom voor zorgen dat er zo min mogelijk coronagevallen in die stad zijn.