Clinton draagt mailserver over aan justitie

Samenleving
door anp
woensdag, 12 augustus 2015 om 6:13
clinton draagt mailserver over aan justitie1439353224
Hillary Clinton heeft haar advocaat opgedragen haar e-mailserver en harde schijf over te dragen aan het ministerie van Justitie. De 67-jarige politicus raakte eerder in opspraak, omdat ze de privéserver heeft gebruikt voor zakelijke e-mails toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Al die e-mails komen nu in handen van de autoriteiten, meldde CNN woensdag.
Volgens de krant The Washington Post heeft het juridische team van Clinton de server en harde schijf al overgedragen aan de recherchedienst FBI.
Het ministerie van Justitie maakte eind juli bekend dat er mogelijk onderzoek komt naar het gebruik van de privéserver en het persoonlijke mailadres door Clinton. Ze had om veiligheidsredenen een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Doordat ze een privéadres gebruikte, bleven veel mails buiten het zicht van het parlement en haar collega's. De FBI onderzoekt of er geen geheimen op straat zijn komen te liggen.
Gevoelige informatie
De 67-jarige Clinton is in de running om mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen namens de Democratische Partij. Ze heeft eerder al een selectie e-mails overgedragen aan het ministerie van Justitie vanwege onderzoek naar de aanslag op een Amerikaanse ambassade in Libië in 2012.
Een aantal van de e-mails dat nog niet openbaar is gemaakt wordt waarschijnlijk geheim gemaakt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om mails met gevoelige informatie die in 2009 en 2011 zijn terechtgekomen op computers waarop geen geheimen bewaard mogen worden. Het ministerie wil op verzoek van veiligheidsdiensten die e-mails alsnog achter slot en grendel krijgen.