De factor tijd blijkt cruciaal bij coronabesmetting

Samenleving
woensdag, 20 mei 2020 om 12:33
hh 410594691
Hoesten, schreeuwen, zingen, het werkt allemaal coronabesmetting in de hand, maar voeg daar de factor tijd aan toe en het wordt pas echt gevaarlijk.
Het is precies waarom carnaval en après-ski zulke coronahaarden werden. Hoe langer je in een omgeving bent waar het virus rondwaart, hoe groter de kans dat je besmet raakt. Erin Bromage, biologieprofessor aan de University of Massachusetts vatte het kort en bondig samen: "Succesvolle infectie is blootstelling aan het virus maal tijd." Zijn formule is deel van een blog over de kans op besmetting die al meer dan 15 miljoen keer is gelezen.
"Hoe langer je in een omgeving bent waar het virus is - dus minuten versus uren - hoe meer je van het virus inademt. Zo kan het zich opbouwen en een infectie veroorzaken," zegt Bromage. "Dus het is altijd een balans tussen blootstelling en tijd. Als je wordt blootgesteld aan een hoge dosis van het virus dan is er minder tijd nodig voor je geïnfecteerd bent. Bij een lage dosis moet je juist langer worden blootgesteld wil je besmet raken.
"Het belang van tijd voor besmetting met een virus geldt voor alle infectieziekten, van mazelen tot tbc tot Covid-19," zegt ook dr. Kent Sepkowitz, infectieziektenspecialist van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Het is ook de onderliggende theorie bij contactonderzoek, waarbij het erom gaat te achterhalen wie er allemaal langdurig in contact zijn geweest met een besmet persoon. Bromage noemt het voorbeeld van winkelbezoek. Als jij even kort iets koopt in een winkel waar iemand besmet is, is de kans klein dat jij ook besmet raakt, maar de winkelmedewerkers, die acht uur lang in contact zijn met het virus lopen een veel grote risico.
Bron(nen): CNN