De Jonge: vertrek Kaag niet bevorderlijk voor sfeer in kabinet

Samenleving
door anp
vrijdag, 17 september 2021 om 10:47
de jonge vertrek kaag niet bevorderlijk voor sfeer in kabinet1631868766
De gang van zaken rond het aftreden van D66-leider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en de stroeve formatie zijn "niet per se bevorderlijk" voor de sfeer in het kabinet. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
"Ze heeft een afweging gemaakt na een heftige dag, daar kan je alleen maar respect voor hebben", zei De Jonge over het aftreden van Kaag. Die stapte op nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen over haar handelen en dat van het kabinet rond de evacuatieoperatie uit Afghanistan. Uiteindelijk was het coalitiepartner ChristenUnie die de motie in de richting van Kaag aan een meerderheid hielp.
Op de vraag of de keuze van de CU voelt als verraad zei De Jonge dat "je dat niet zo moet zien. Het was een heftig debat. Fracties maken daarin hun eigen afweging". Een motie van afkeuring tegen demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld werd ook aangenomen, met steun van CU. Bijleveld stapte niet op.
Of een coalitie verder kan als een van de partijen in de Kamer zijn eigen plan trekt, liet De Jonge in het midden. "Aan het einde van de dag maken mensen een eigen afweging. Je kan mensen niet dwingen tot een afweging."
"We zitten in een moeilijke fase", zei een zichtbaar aangedane De Jonge. "We zijn al een tijd demissionair, dat telt op. De formatie die stroef loopt, dat telt ook op. Dat is niet per se bevorderlijk voor de sfeer, maar we moeten omwille van het besturen van ons mooie land wel door. Als team door."