De zes ongelooflijke gevolgen van de legalisering van drugs in Portugal

Samenleving
woensdag, 30 maart 2016 om 9:48
welingelichtekringen header 1
Portugal kampte lange tijd met een groot drugsprobleem. In 1999 was maar liefst 1 procent van de bevolking verslaafd aan heroïne. Het land had het hoogste aantal drugsgerelateerde HIV-doden van Europa. In 2001 besloot Portugal het roer om te gooien. Alle drugsgebruik werd gedecriminaliseerd. Het bezit van kleine hoeveelheden drugs is sindsdien niet legaal, maar het is ook niet langer een strafbaar feit. Het wordt gezien als een gezondheidsprobleem. Drugsgebruikers worden dan ook niet gearresteerd, maar moeten voor een speciale commissie verschijnen waar een dokter, een advocaat en een sociaal werker een behandeling voorschrijven of een boete geven. Deze aanpak heeft tot de volgende resultaten geleid:
  • Drugsgerelateerde HIV-infecties zijn in vijftien jaar tijd met 90 procent afgenomen.
  • Het aantal drugsgerelateerde doden is het op een na laagste van de Europese Unie. Slechts drie mensen per miljoen sterven aan een overdosis, terwijl het EU-gemiddelde op 17,3 per miljoen ligt.
  • Het aantal volwassen dat wel eens drugs heeft gebruikt in het afgelopen jaar neemt gestaag af.
  • Portugese jongeren gebruiken nu de minste softdrugs van Europa.
  • Het aantal drugsgerelateerde criminelen in Portugese gevangenissen is gedaald van 44 procent in 1999 naar 21 procent in 2012.
  • Het aantal mensen in afkickcentra is tussen 1998 en 2011 met 60 procent gestegen.
Bron(nen): Tech Insider