Denemarken is niet zo groen als u denkt

Samenleving
door Adminzaterdag, 05 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een enigszins ontmaskerend aritkel in de Engelstalige editie van NRC Handelsblad over het lang niet zo groene Denemarken als menigeen denkt. Een enkele keer komt het voor dat een brave Deen zijn warm water-voorziening in huis verzorgt met een partij zonnepanelen op het dak en soms staat er dan ook nog een windmolen in zijn tuin, maar bijzonder gangbaar is dit niet. Nee, de gemiddelde Deen is een nog grotere smeerpoets dan de Nederander - en verantwoordelijk voor een jaarlijkse uitstoot van 13 ton kooldioxide (per Nederlander is dat gemiddeld 12,7 ton). Wel is 20 procent van de Deense electriciteit afkomstig van windenergie. Maar daar staat bijvoorbeeld tegenover dat in het land veel varkens worden gehouden. En dat Denemarken een grote transport-natie is (het is de grootste containertransporteur ter wereld), maakt de boel er ook niet schoner op.
Gelukkig staat het land helemaal stijf van de goede bedoelingen - en dat is zoals u weet van het allergrootste belang.
Er zijn nauwelijks grote (en vervuilende) industrieën, er wonen - zeker vergeleken met een land als Nederland - weinig mensen, zo'n 5,5 miljoen, en horden vakantiegangers komen ook al niet op het land af. 
De Deense overheid heeft volgens dit artikel grootse plannen om de vervuiling tegen te gaan. Zo mogen nieuw te bouwen huizen en kantoren nog maar 75 procent van de energie gebruiken, die nu nog gangbaar is.
Of de bevolking hier ook warm voor loopt? Dat is van ondergeschikt belang.