Nederlandse Winnaar bij Groot Dictee

Samenleving
door anp
woensdag, 17 december 2014 om 23:41
dordtse student wint dictee met zeven fouten1418854343
Met slechts zeven fouten heeft de 21-jarige student Randy van Halen uit Dordrecht dit jaar de 25e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Van Halen studeert algemene cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Pepijn Hendriks (37) uit Leiden, in het dagelijks leven eindredacteur, eindigde op de tweede plek met acht fouten. De derde plaats werd gedeeld door twee deelnemers die allebei tien fouten hadden: de 52-jarige Madeleine van der Hoff uit Utrecht en de 49-jarige Iris Hensel uit Den Haag. Van der Hoff werkt als dtp'er in een ziekenhuis. Hensel is vertaler Nederlands-Duits op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De afgelopen twee jaar streken Vlamingen nog met de hoogste eer. De zuiderburen scoorden wel het hoogst onder de prominenten. Schrijver Christophe Vekeman, die diverse romans op zijn naam heeft staan, belandde op de eerste plaats met elf fouten. In 2002 was Vekeman ook al de winnaar onder de bekende Vlamingen en Nederlanders.
Prominent
De Vlaming Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal op de VRT, is de op een na beste prominent met twaalf fouten. Hij bleef NOS-weerman Peter Kuipers Munneke net voor, die met dertien fouten de beste BN'er was. Andere bekende Nederlanders die meededen waren onder anderen acteur Frank Lammers, presentatrice Sofie van Enk, schrijver Ronald Giphart, zangeres Giovanca en staatssecretaris Fred Teeven. De Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 31 fouten.
Dichter en schrijver Bart Chabot schreef de tekst voor het jubileumdictee. Hij deed als enige vaste deelnemer aan alle 24 voorgaande edities mee. Chabot zei eerder dat zijn dictee geen onbegrijpelijke woorden zou bevatten. Niettemin moesten de deelnemers zich vastbijten in woorden als kasuaris, brougham, tirailleur, trubbels en perubalsempopulier.
Oud-premier Dries van Agt (83) was dit jaar voor het eerst de juryvoorzitter. De jaarlijkse taalstrijd tussen Nederland en Vlaanderen werd woensdagavond op televisie uitgezonden door de NTR.