Duitse regering: bewijs dat Navalni werd vergiftigd met zenuwgas

Samenleving
door anp
woensdag, 02 september 2020 om 16:04
duitse regering bewijs dat navalni werd vergiftigd met zenuwgas1599055723
Er is "ondubbelzinnig bewijs" dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering woensdag verklaard.
Navalni ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel werd op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. De vergiftiging zou blijken uit tests die Duitse artsen hebben uitgevoerd.
Rusland wil ondertussen gedetailleerde informatie over de tests die Duitse artsen hebben uitgevoerd op Navalni. Volgens de Russische krant RBC heeft de Russische justitie het Duitse ministerie van Justitie gevraagd om informatie over de behandeling van Navalni. Russische aanklagers lieten vorige maand weten geen aanleiding te zien voor een strafrechtelijk onderzoek.
Navalni werd vorige maand vanuit een ziekenhuis in Omsk naar het Berlijnse Charité-ziekenhuis gebracht. Artsen in de Duitse kliniek hebben verklaard dat de oppositieleider vergiftigd kan zijn met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers.
Die stof kan ook in zenuwgassen als sarin, VX en novitsjok zitten. Dat laatste middel is gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat net.