Duitsland voert druk op Rusland op in de zaak Navalni

Samenleving
door Admin
zondag, 06 september 2020 om 4:25
d7f02123 978e 497b b660 1ca472d54296
De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken voert de druk op Rusland verder op om de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni op te helderen. "Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen ons standpunt over Nord Stream 2 te veranderen", zei Maas in een interview in Bild am Sonntag.
Bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat de zaak-Navalni niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingproject Nord Stream, dat het transport van Russisch gas naar Europa moet verdubbelen.
Maas benadrukte ook dat het stilleggen van de aanleg van de pijpleiding ook schade zou berokkenen aan Duitse en Europese bedrijven: "Wie dit eist, moet zich bewust zijn van de gevolgen. Meer dan honderd bedrijven uit twaalf Europese landen zijn bij Nord Stream 2 betrokken, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland." Het debat beperken tot Nord Stream 2 alleen zou volgens de minister geen recht doen aan de zaak.
"Als er de komende dagen geen bijdragen zijn aan Russische zijde ter opheldering, zullen we een antwoord moeten bespreken met onze partners", maakte Maas duidelijk. "Als we nadenken over sancties, moeten die zo gericht mogelijk zijn."
Politici van de CDU en Die Grünen roepen voormalig bondskanselier Gerhard Schröder op om zijn post als bestuurder bij Nord Stream 2 op te geven. CDU-parlementslid Johann Wadephul zei zondag tegen het Berlijnse dagblad Tagesspiegel: Schröder moet "onmiddellijk zijn functies en posten in Rusland opgeven."
De Russische regering is als enige verantwoordelijk voor de aanval op Navalni met zenuwgas. Zelfs als Moskou zijn verantwoordelijkheid ontkent, zou een voormalige bondskanselier dit "noch politiek noch moreel" moeten negeren, zei de CDU-politicus. Wadephul voegde eraan toe: "Als de heer Schröder nog steeds politiek fatsoen en normen en waarden heeft, dan mag hij niet werken voor bedrijven en instellingen die afhankelijk zijn van een dergelijke regering."
Fractieleider Katrin Göring-Eckardt van Die Grünen riep Schröder ook op om zijn werk voor Gazprom op te geven. "Voormalig SPD-bondskanselier Schröder moet nu beslissen of hij aan de kant van democratie en mensenrechten staat", aldus Göring-Eckardt in een aantal zondagskranten. Ze had al eerder opgeroepen de bouwwerkzaamheden aan het pijpleidingproject stop te zetten.
Navalni ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. In de Duitse hoofdstad is vastgesteld dat Navalni is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, terwijl de Russen naar eigen zeggen geen gif bij hem hadden aangetroffen. Volgens Moskou is er geen misdaad gepleegd.