Duizenden gastarbeiders per direct op straat in Qatar: 'Met bed en al op de stoep gezet'

Samenleving
maandag, 31 oktober 2022 om 11:34
welingelichtekringen header 1
Qatar misbruikte talloze gastarbeiders om voor een hongerloontje onder erbarmelijke omstandigheden de voetbalstadions en infrastructuur aan te leggen voor het komende WK voetbal. Duizenden stierven. Nu is het werk gedaan en moeten ze ophoepelen.
De flatgebouwen in de Qatarese hoofdstad Doha worden in rap tempo ontruimd, omdat voetbalfans komende maand 200 tot 400 euro per nacht gaan betalen voor de appartementen. De ontruiming gaat volgens beproefd Qatarees concept: ordehandhavers stormen binnen zonder waarschuwing en geven de bewoners twee uur om alle spullen te pakken en te verdwijnen. Vervangende woonruimte moeten ze zelf maar zoeken. Mensen die niet thuis waren op het moment van de inval kunnen niet meer bij hun spullen.
Zo moesten in één van de complexen 1200 buitenlandse werknemers stante pede vertrekken op een woensdagavond. Na twee uur werd iedereen naar buiten gedwongen, de elektriciteit werd afgesloten en de deuren gingen op slot. Bij een andere flat werden 400 werknemers verwijderd uit hun kamers. “Binnen een minuut moesten we verhuizen”, aldus een gastarbeider. “Wie heeft de stadions gemaakt? Wie heeft de wegen gemaakt? Wie heeft alles gemaakt? Nu laten ze ons allemaal weggaan.”