Duizenden geheime graven ontdekt in Mexico

Samenleving
zaterdag, 31 augustus 2019 om 12:07
fa69e4bbdd954b3881777d68ac25aeb9 0
In Mexico zijn door het hele land meer dan 3.000 geheime graven ontdekt van slachtoffers van de bloederige drugsoorlog die er al jaren woedt. Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de verdwenen lichamen.
In totaal zijn er bijna 4.900 stoffelijke overschotten gevonden op iets meer dan 3.000 plaatsen. Veel van de slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd, zegt Karla Quintana, hoofd van het nationale onderzoekscomité.
Dit comité is afgelopen jaar opgericht om wanhopige gezinnen te helpen die op zoek zijn naar vermiste familieleden. Afgelopen jaar gingen ze steeds vaker zelf graven op plaatsen waar hun kind, oom, broer of vader begraven zou kunnen liggen. Nu krijgen ze eindelijk hulp.
"Dit zijn horrordata," zegt Quintana in een persconferentie vrijdag. "Dit gaat niet over de aantallen. Dit gaat over de duizenden mensen die op zoek zijn naar hun familie en over de duizenden mensen die nooit thuis zijn gekomen."
Verdwijningen zijn normaal geworden in de drugsoorlog die wordt gekenmerkt door extreem geweld dat is aangewakkerd door een contraproductieve militaire aanpak tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in het land.
Sinds 2006 zijn er al meer dan 200.000 mensen omgekomen. Het aantal vermisten wordt geschat op 40.000. Deze cijfers liggen waarschijnlijk nog veel hoger, aangezien de Mexicaanse overheid keer op keer de ernst van het probleem afzwakt.
Bron(nen): The Guardian