Een goed shirt...

Samenleving
door Admin
vrijdag, 15 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In The Wall Street Journal krijgt de lezer vandaag een grondig artikel, voorgeschoteld over de ins en outs van het ware overhemd. Met veel kennis van zaken wordt ons uitgelegd wat een overhemd een overhemd maakt. De stof uiteraard, de coup, het verfbad, de manier waarop een boord op het hemd is gezet, de mouwen die als het goed is de vorm van een arm volgen en niet slobberen, en voor de liefhebber: het (liefst met de hand gemaakte) knoopsgat, zie bijgaande foto. De designer en voormalige kleermaker Brian Clarke die hier het woord voert, is ervan overtuigd dat 75 procent van de klanten werkelijk geen benul heeft van de kwaliteiten die een hemd de moeite waard maken. Dat is weliswaar een uitkomst voor de handel, maar goed is zoiets natuurlijk niet. Clarke zelf raakt een beetje opgewonden als hij met het blote oog kan zien hoe het katoen is geweven, en hoe je als het ware ziet hoe de draden tegen elkaar aanliggen...
Natuurlijk, de snob wil alleen maar handgemaakte spullen, maar dat neemt niet weg dat de industrie veel mooie producten heeft te bieden. De beste shirtmakers zitten volgens de WSJ in Italie rond het Comomeer, waar bedrijven als Brioni hun spullen laten maken. Italie is koploper, al zijn de Chinezen erg vlijtig en leergierig, en komen ze soms dicht in de buurt van de Italiaanse meesters.
Voor de liefhebber bevelen we dit stuk van harte aan. En wie het onderwerp onverschillig laat, loopt de kans alsnog in de ban van het knoopsgat te raken.