Een jaar geleden was ze de jongste vrouwelijke miljardair ter wereld, nu is ze bankroet

Samenleving
dinsdag, 07 juni 2016 om 13:26
73ae22af c49d 4c21 be4f 16fbe748616a
Eind vorig jaar stopte Theranos met de bloedtesten. Bovendien is het bedrijf in een strafzaak verwikkeld van de Amerikaanse toezichthouder SEC om na te gaan of de investeerders zijn misleid. De CEO deed eerder nog haar best om de twijfels weg te nemen. "Het is logisch dat er vragen komen wanneer je iets nieuws ontwikkelt. Voor mij is dat een teken dat je iets hebt gedaan dat interessant is." Na de herwaardering van Forbes hult ze zich nadrukkelijk in stilzwijgen.
Elizabeth Holmes stopte op haar negentiende met haar studie aan de universiteit van Stanford. Ze had een veel beter idee: ze zou revolutionaire bloedtesten gaan verkopen die met één druppel bloed een diagnose konden stellen. Een grote apotheekketen had interesse en de waarde van haar bedrijf Theranos werd door Forbes becijferd op 8 miljard euro. Een jaar later schat het zakenblad haar vermogen op precies nul.
De Amerikaanse werd vorig jaar de jongste vrouwelijke miljardair ter wereld genoemd. Ze was een voorbeeld voor vrouwelijke ondernemers en stond op vele covers van tijdschriften. Maar twaalf maanden later verkeert Theranos in zwaar weer. De beloofde resultaten blijven uit. De tests bleken niet nauwkeurig genoeg en inspecteurs die het laboratorium van het bedrijf controleerden vonden 'echt niets unieks'.