Een omkopertje uit de Premier League voor 25 miljoen pond

Samenleving
dinsdag, 17 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In 2007 degradeerde de Engelse voetbalclub Sheffield United uit de Premier League. Niks bijzonders, want zo goed zijn 'The Blades' (een van de oudste clubs van Engeland) niet meer.
Maar de degradatie was een schandaal, omdat West Ham United zich op de laatste dag wist te redden dankzij een doelpunt van de Argentijn Carlos Tevez, waardoor er met 1-0 op Old Trafford werd gewonnen van Manchester United dat toen al kampioen was.
Het schandaal zat 'm erin dat Tevez volgens de regels helemaal niet voor West Ham United had mogen uitkomen (hij speelt inmiddels voor Manchester United). 'The Blades' (die zelf gewoon in the Premier League waren gebleven als ze hun laatste wedstrijd tegen Wigan niet hadden verloren) tekenden protest aan, zijn na anderhalf jaar nog steeds aan het procederen, en om van het gedoe af te zijn en omdat er blijkbaar nattigheid werd gevoeld, betaalt West Ham United nu ter compensatie 25 miljoen pond aan Sheffield voor de gemiste inkomsten uit een nieuw seizoen Premier League.
Heel merkwaardig: je zou denken dat West Ham na zo'n schuldbekentenis een paar divisies moet worden teruggezet. Maar in het voetbal is omkopen heel gewoon. West Ham United, dat ook in de markt is voor Heerenveen-speler Pranjic, zit ook nog in grote geldnood. De club is eigendom van een IJslandse bankier. 
Bron(nen): The Times